April-Juni 2020: Pandemie en nieuwe woonplek

Ja beste lezers, er is weinig spannends te vertellen over deze periode. Er heerst een pandemie in Nederland, en ik doe natuurlijk mijn best om Corona niet te verspreiden. Thuiswerken, OV mijden, noem maar op. Sja, hoe ziet mijn leven er dan uit? Hardlopen, gamen, Netflix… en af en toe een keer een boodschap doen. Ik zit niet helemaal als kluizenaar op mijn kamer, maar onderneem ook niet erg veel. In dit blog daarover meer.

Aan dit relatieve begin van de Corona-pandemie heb ik het gevoel gehad dat ik de bui eerder zag hangen dan de gemiddelde persoon. Op kantoor werden er grapjes over gemaakt: “waait wel weer over”, zeggen ze dan. In de tussentijd zie je in data en grafieken een exponentiële toename. We hebben het rond deze tijd nog over relatief kleine aantallen vergeleken met het eind van 2020. Toch merk je dan al dat er geen dalende lijn in zit. En dat is eng. Er wordt steeds meer bekend over het virus: dat ouderen het zwaarst getroffen worden, dat jongeren vaak milde of geen klachten krijgen, en dat een vaccin nog wel even op zich laat wachten.

Rond deze tijd worden de eerste Coronamaatregelen getroffen: Houd anderhalve meter afstand, was je handen stuk, werk bij voorkeur thuis. Je zag dat het een paar dagen of weken goed ging, maar mensen hielden zich na een tijdje er gewoon niet meer aan. Collega’s die naast je komen staan, drukte op allerlei plekken. Het gaat niet de goede kant op. Soms snap ik mensen echt niet. Is het nou echt zo moeilijk om wat afstand te houden? Ik weet het niet. Ik ben een persoon die in ieder geval niet aan groepsdruk of kuddegedrag doet. Ik kies ervoor om verantwoordelijk te zijn voor mijn eigen acties en houd me, net als wat voelt als de minderheid, wel zo goed mogelijk aan de maatregelen.

Waar komt dat op neer? In April heb ik 3 keer fysiek mensen ontmoet. Ik ben een weekendje teruggegaan naar mijn ouders, ik heb een avond een vriend in Utrecht bezocht en een avond een vriendin in Amersfoort. That’s it. Ik wil mijn lichaam wel gezond houden, dus ik loop minstens 3 keer per week hard of ik doe iets anders actiefs. Tijdens Corona heb ik veel Planetside 2 gespeeld, een game die ik jaren geleden eens gevonden had, en nu weer leuk vond. Het is een First-Person Shooter game in een aantal enorm grote werelden, waar ook een flink stuk tactiek bij zit, om efficiënt land te veroveren. Ik heb me een tijdje gefocust op het competitieve aspect van het spel, maar was daar een half jaar later ook wel klaar mee. Wat statistieken van de game, geüpdatet op 7 December 2020 (certs is de hoofdvaluta van het spel):

Maar goed, April was dus niet zo spannend. Er stond trouwens ook nog een trip naar Moskou, Edinburgh, Pilsen, Budapest of Valencia op de planning. Helaas, gecancelled. Mei dan? TwitchCon Amsterdam stond op de planning. Ook gecancelled. Weekendje München. Gecancelled. Voucher gekregen voor de vlucht, en het hotel konden we gelukkig nog annuleren. Gelukkig heb ik nog wel een aantal dingen kunnen doen in plaats daarvan.

Ben weer een weekendje naar mijn ouders geweest om mijn broertje’s verjaardag te vieren. Daarnaast heb ik de meeste tijd gestoken in de voorbereiding van mijn OSCP examen die op vrijdag 29 mei gepland stond. OSCP, of Offensive Security Certified Professional, is een welbekende, hoog aangeschreven introductiecursus tot penetratietesten van computersystemen. Je leert hoe je computersystemen kunt binnendringen die bekende kwetsbaarheden bevatten. Die kwetsbaarheden ontstaan in het echte leven vaak door slechte wachtwoorden of het niet installeren van beveiligingsupdates. Zodra je een machine hebt, ga je informatie verzamelen, zodat je ook andere machines in een netwerk kunt overnemen.

In het OSCP examen, dat 24 uur duurt, moet je een aantal machines binnendringen. Vooraf weet je niet wat er op de machines draait, waar de kwetsbaarheden zitten, of hoe je die moet misbruiken. Je hebt 24 uur om genoeg machines binnen te dringen en screenshots te maken met bewijs. Daarna heb je 24 uur om een rapport te schrijven en in te leveren, waarop ook nog punten afgetrokken kunnen worden. Daarna is het wachten op uitslag. Lang verhaal kort, het was een examen van 9:00 ’s ochtends de vrijdag tot en met 5:00 de volgende ochtend. Ik had rond 22:30 de vrijdag precies genoeg punten om het examen te halen, maar mijn screenshots waren niet duidelijk genoeg om in het rapport te gebruiken. Oef. Mocht je het interessant vinden, de volledige write-up staat hier: https://www.reddit.com/r/oscp/comments/gtvu0y/finished_the_exam_and_submitted_my_report_fingers/

3 dagen later kreeg ik een leuke e-mail binnen:

Examen de eerste keer gehaald, daar was ik ontzettend blij mee! Een paar weken later kwam ook het fysieke certificaat:

Ter voorkoming van eventuele fraude heb ik mijn achternaam gecensureerd. Dit certificaat kan gevalideerd worden via https://www.youracclaim.com/badges/3a8aadbc-b15b-402a-b25c-5cab67da1ea3/public_url en door een ticket te maken bij Offensive Security via https://help.offensive-security.com/hc/en-us/articles/360040160152-How-do-I-verify-someone-s-certification-or-how-can-I-have-my-certification-verified-

Man, dit was echt een draak van een examen, maar ik ben ontzettend blij met het resultaat. Het is een certificaat dat veel gevraagd wordt in de cybersecurity industrie. Het is echter ook nog maar het begin van wat valt te leren op het gebied van cybersecurity. Ik zal over de komende maanden en jaren mijn kennis blijven vergroten.

Juni stond vooral in het teken van het vinden van een nieuwe woonplek. Ik was er in de maanden ervoor ook al mee bezig, maar nu moest het echt gebeuren. Mijn huurcontract liep af, en ik wilde graag op mezelf wonen in Utrecht. Soms weet ik niet helemaal wat het is met mij en Utrecht. Ik zou absoluut niet in Amsterdam, Rotterdam of Den Haag willen wonen, maar Utrecht trekt mij dan wel weer. Het is verder ook enorm centraal voor eigenlijk alles. Je kunt in principe binnen 2 à 3 uur op iedere mogelijke plek in Nederland zijn. Het is lekker dichtbij Schiphol en enigszins dichtbij Eindhoven Airport. Verder ben ik consultant, de meeste klanten van het consultancybedrijf waar ik werk zitten in Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Dat betekent dat werken in de trein mogelijk is, wat me enorm veel tijd scheelt. Verder heeft Utrecht ook een ontzettend mooie binnenstad en is alles er. Als je iets nodig hebt, kun je het op veel verschillende plekken halen. Nadeel aan Utrecht natuurlijk is dat het niet heel goedkoop is. Maar goed, met een budget aan “wat het mij waard is om in Utrecht te wonen” op zoek gegaan, en toch wat gevonden.

Lang verhaal kort: Het is niet heel mooi, maar wel erg functioneel. Er is op dit punt ongeveer een weekend aan geklust. Ik moet nog kijken of ik hier wil blijven wonen en hoeveel ik wil gaan investeren in het opknappen van de woning.

Het plan.
Een bed ontbreekt nog, die komt later.
Deel van de woonkamer, linksonder de trap.
Woonkamer/keuken.
De keuken. Elektrisch koken.
Keuken naar kantoor
Kantoor. Nog grotendeels leeg, met een goede reden. Maar die geef ik later pas.

Ik geef meteen toe dat het niet perfect of super mooi is, maar het is een enorme upgrade van wat ik had. Op mezelf in Utrecht, dat was het doel. En het is gelukt! Het is niet supergroot, maar is eigenlijk precies groot genoeg. Meer vierkante meters betekent ook meer schoonmaken. Ik ben er in ieder geval enorm blij en tevreden mee, en dat is alles wat in dit geval telt.

Dat was alweer het einde van het blog. Dank je voor het lezen en ik wens je een geweldige dag! Tot de volgende!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.